انواع قهوه باعث شده كه دم كردن قهوه به شيوه هاي مختلف انجام شود. همه شما با قهوه ترك، قهوه اسپرسو و قهوه فرانسه آشنايي داريد. در اين مقاله مي خواهيم روش هاي مختلف دم كردن قهوه را به شما آموزش دهيم.
انواع قهوه در دنيا باعث شده است كه روشهاي مختلفي براي فرآوري اين نوشيدني جذاب و عالي به وجود بيايد. آيا تا به حال به مدل هاي مختلف قهوه توجه كرده ايد؟ به نظر شما قهوه چند نوع دارد؟ چند روش براي دم كردن قهوه وجود دارد؟ براي اينكه به خوبي جواب اين سوالات را پيدا كرده و در قهوه و سرو آن به يك كارشناس خبره تبديل شويد تا پايان اين مقاله همراه ما باشيد.
قهوه در ايران مدت زمان زيادي است كه وجود دارد. با اين حال در سال هاي اخير به شدت بر محبوبيت قهوه افزوده شده است. محبوبيت قهوه به حدي است كه ديگر نه تنها جوانان بلكه افراد مسن نيز به دنبال نوشيدن و استفاده از اين نوشيدني جذاب هستند. البته همانطور كه اطلاع داريد همچنان چاي نوشيدني شماره 1 و محبوب ايرانيان است. براي اينكه به خوبي با انواع چاي و خواص آنها آشنا شويد بهتر است به مقاله معرفي انواع چاي بررسي 7 مدل از بهترين هاي چاي در ايران و دنيا مراجعه كنيد.
خريد قهوه از سوپر ماركت آنلاين اراك بامو ماركت
سوپر ماركت آنلاين اراك كه به عنوان بهترين سوپر ماركت اراك نيز شناخته ميشود، ميتواند به راحتي نياز شما در زمينه خريد قهوه را برطرف كند. اين مجموعه با ارائه برند هاي مختلف، به خوبي توانسته است سليقه مختلف در زمينه قهوه را جذب خود كند. به تازگي نيز بخش فروش قهوه، هات چاكلت، كاپوچينو و غيره در اين فروشگاه راه اندازي شده تا برند ها و طعم هاي مختلف قهوه را در اختيار شما مشتريان عزيز قرار دهد. شما ميتوانيد به راحتي با استفاده از اپليكيشن و سايت بامو ماركت نسبت به خريد اين اقلام اقدام نماييد تا در كوتاه ترين زمان ممكن يك قهوه يا كاپوچينو با كيفيت و برند عالي وقيمت مناسب در اختيار شما قرار گيرد.
قهوه چيست؟
قبل از اينكه با انواع قهوه اشنا شويم و به سراغ آموزش دم كردن قهوه برويم بهتر است اول ببينيم قهوه چه چيزي است و چگونه به وجود مي آيد! به همين دليل به سراغ تعريف اصلي و واقعي اين نوشيدني در ويكيپديا مي رويم:
تعريف قهوه:
قَهوه، گونه اي نوشيدني رايج است كه از دانه هاي بوداده و آسياب شدهٔ گياه قهوه به دست مي آيد. قهوه كمي اسيدي است و به علت داشتن كافئين بالا، يك ماده محرك است. اين نوشيدني، محبوب ترين نوشيدني گرم در جهان است. قهوه عربي شدهٔ واژهٔ كفا يا كافا است كه در اصل نام منطقه و شهري در جنوب غربي اتيوپي است كه گياه قهوه در نخست در آنجا يافت شده است.
تاريخچه قهوه و قهوه خانه ها در آسيا و اروپا
قهوه در كشور هاي عربي : قهوه تقريبا از قرن ۱۳ ميلادي بسيار محبوب و مقبول شد و تا آغاز قرن ۱۵ ميلادي در مصر، شام و عثماني بسيار مصرف مي گرديد و در همهٔ اين شهرها قهوه خانه هايي برپا شد، مقامات مذهبي در مكه، قاهره و استانبول تلاش كردند تا مصرف آن را ممنوع كنند، شيخ ها بر سر شباهت اثرات قهوه و الكل بحث مي كردند و برخي به اين اشاره مي كردند كه دست به دست كردن قوري قهوه، بي شباهت به دست به دست كردن پياله شراب، نوشيدني ممنوعه در اسلام نيست، اما در پايان با نوشيدن قهوه موافقت كردند.
قهوه در اروپا : قهوه از دو مسير به اروپا راه يافت، از طريق تجارت زميني امپراتوري عثماني و از طريق تجارت دريايي، از بندرهاي يمن و شاخ آفريقا[پس از آغاز قرن هفدهم، گياه قهوه كه با قاچاق دانه هاي بسيار حاصلخيز به كشور هند راه يافته بود. تقريباً در سال ۱۶۵۰ ميلادي، قهوه به كشور انگلستان وارد مي شد و قهوه خانه ها در شهرهاي آكسفورد و لندن تأسيس شدند.
كشت گياه قهوه در انگلستان از همان زمان آغاز گرديد، اما آفت ها و آب وهواي سرد منطقه، گياهان قهوه را نابود نمود و انگليسي ها مجبور شدند به جاي كشت قهوه، به كشت چاي روي بياورند، نخست در اروپا به قهوه، به عنوان نوشيدني مسلمانان، با ديدهٔ شك نگريسته مي شد، اما گفته مي شود كه در حدود سال ۱۶۰۰، پاپ كلمنت هشتم چنان از يك فنجان قهوه لذت برد كه انحصار آن در دست مسلمانان را خطايي بزرگ دانست و خواستار تعميد دادن آن شد. نوشيدن قهوه در اتريش، پس از شكست حصر وين در سال ۱۶۸۳، افزايش شديدي يافت.
تا پيش از آغاز قرن هجدهم ميلادي، استفاده از نوشيدني قهوه در سراسر اروپا رايج شده بود. كشورهاي اروپايي اين گياه را به مناطق گرمسيري معرفي كردند تا اين كشورها نسبت به كشت و توليد انبوه گياه قهوه اقدام نمايند. در اروپا هم مانند خاورميانه و ايران بزرگ، قهوه خانه ها به مكاني براي معاشرت، مطالعه و تبادل نظر دربارهٔ موضوعات روز بدل شد.
قهوه در ايران : تاريخ قطعي ورود قهوه به ايران معلوم نيست؛ اما چون در آغاز پادشاهي شاه عباس قهوه خانه در ايران وجود داشته ممكن است كه نوشيدن قهوه از دوران شاه تهماسب يكم در ايران معمول شده باشد. قهوه در زمان صفويه جاي خود را در ميان نوشيدني هاي روزانه ايراني ها باز كرد و نمونه اي است از ورود ايران به شبكه اقتصادي جهاني آن دوران. تا قرن نوزدهم كه چاي به نوشيدني غالب مردم تبديل شد.
انواع گياه قهوه
حال كه به خوبي با تاريخچه قهوه اشنا شديد بهتر است كمي هم در خصوص گياه قهوه اطلاعات كسب كنيد. شايد در ابتدا فكر كنيد كه قهوه مدل هاي مختلفي دارد اما اينگونه نيست. در واقع در دنيا فقط 2 نوع قهوه وجود دارد.
قهوه عربيكا : مورد توجه ترين گونه قهوه عربيكا بوده و بومي ارتفاعات جنوب غربي اتيوپي و فلات بوما در جنوب شرقي سودان و احتمالاً كوه مارسابيت در شمال كنيا است.
قهوه روبوستا : قهوهٔ كانفورا كه بومي نواحي غربي و مركزي زير صحراي آفريقا از گينه تا اوگاندا و سودان جنوبي مي باشد و به نام روبوستا شناخته مي شود.
نكته مهم:
همين جا اعلام كنيم كه قهوه هاي ترك، اسپرسو، فرانسه، آمريكانو و غيره مدل هاي مختلف دانه قهوه نيستند بلكه روش هاي مختلف دم كردن قهوه هستند كه در ادامه به انها اشاره خواهيم كرد. البته چندين گونه ديگر از درختچه قهوه وجود دارد كه مطرح نيستند و استفاده تجاري از آنها نمي شود.
معرفي انواع قهوه قهوه عربيكا
حال بهتر است با معرفي انواع قهوه كار را شروع كنيم. قهوه عربيكا گونه اي از گياه قهوه است كه در اصل در كوه هاي يمن در شبه جزيره عربستان رشد مي كند. اين گونه از قهوه در ارتفاعات جنوب غربي اتيوپي و جنوب شرقي سودان هم رشد مي كند. هم چنين با نام هاي قهوه كوهي و درختچه قهوه عربستان هم شناخته مي شود. اين نوع از قهوه خالص ترين قهوه موجود در دنياست. گفته مي شود قهوه عربيكا اولين گونه از گياه قهوه است كه در جنوب غربي عربستان بيش از ۱۰۰۰ سال پيش، كاشته ميشده است. عربيكا داراي طعم و بوي خاصي است. همچنين كافئين آن به مراتب از روبوستا كمتر است.
نكته مهم: در حال حاضر بيش از ۸۰ درصد عربيكا دنيا در برزيل كشت مي شود و به تمام دنيا صادر مي شود. پس قهوه برزيلي در واقع همان قهوه عربيكا است كه به صورت گسترده در برزيل كشت مي شود. دليل آنهم آب و هواي بسيار عالي برزيل براي كشت اين گياه است.
نكته مهم 2: قهوه عربيكا داري طعم و عطر خاصي است. همچنين مقدار كافئين آن نسبت به مدل روبوستا بسيار كمتر است. روش دم كردن آن نيز متفاوت است.
معرفي انواع قهوه قهوه روبوستا
قهوه ربوستا (انگليسي: Robusta coffee) از دانه گياه قهوه كانفورا تهيه مي گردد. اين قهوه گونه اي مقاوم با اسيديته كم و تلخيي بالا است. قهوه كانفورا به طور معمول به عنوان هم خانواده قهوه روبوستا شناخته مي شود كه عمدتاً در تهيه قهوه فوري و اسپرسو مورد استفاده قرار مي گيرد. روبوستا تقريبا 2 برابر عربيكا كافئين دارد. با اين حال بو و طعم آن به مراتب از عربيكا كمتر است.
نكته مهم قهوه هايي كه براي اسپرسو آمريكانو، ترك و غيره استفاده مي شود در نوع روبوستا هستند. در كل قهوه هاي با طعم تلخ و كافئين بالا از نوع روبوستا هستند.
نكته ويژه:
امروزه بزرگ ترين كشورهاي توليدكنندهٔ قهوه عبارتند از: برزيل، كلمبيا، ويتنام، اندونزي، مكزيك، هندوراس، اتيوپي و هند. در سال ۲۰۲۰، برزيل به تنهايي ۳۹ درصد از مجموع توليد دانه هاي سبز قهوه در جهان را داشته است. در هفتاد كشور ديگر هم قهوه توليد مي شود، اما ميزان توليد آن كشورها كمتر است. بزرگ ترين واردكنندگان قهوه، ايالات متحده آمريكا، آلمان، ژاپن، فرانسه، ايتاليا و اسپانيا مي باشند.
همانطور كه ديديد كشور هاي تركيه و فرانسه و ايتاليا و آمريكا نه تنها توليد كننده قهوه نيستند بلكه به عنوان بزرگترين وارد كننده هم شناخته مي شوند. پس دقت كنيد كه قهوه در اين كشور ها كشت نمي شود بلكه مدل دم كرده قهوه هاي ايتاليايي، آمريكايي، ترك و فرانسه محبوبيت بالايي دارند.
فايده قهوه
حال كه به خوبي با انواع قهوه آشنا شديد بهتر است كمي هم از فوايد آن گفته شود. برخي از فايده هاي قهوه شامل موارد زير است:
- به دليل خاصيت نشاط بخشي قهوه، ضد افسردگي است.
- نوشيدن يك فنجان قهوه در بسياري از مواقع سردرد را برطرف مي كند.
- پژوهش هاي ۹ ساله دانشمندان ژاپني نشان مي دهد مصرف منظم قهوه به دليل دارا بودن اسيد كلروژونيك، خطر ابتلاء به سرطان كبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه مي تواند خطر ابتلاء به سرطان كبد را تا ۲۹ درصد كاهش دهد.
- بوييدن دانه هاي قهوه مي تواند باعث بازگشت اشتهاي از دست رفته پس از آشپزي شود. مولكول هاي قهوه با حركات جنبشي خاص خود باعث جدا شدن مولكول هاي غذا از گيرنده هاي بويايي بيني و بدين ترتيب باعث بازگشت اشتها مي شود. اين دو پژوهشگر همچنين اين روش را جهت افزايش سلامتي حيوانات در مؤسسه هاي پژوهش هايي پيشنهاد كرده اند.
- مصرف مكرر قهوه در طول ماه، با كاهش خطر ابتلاء به بيماري كلانژيت (بيماري كبد) همراه است.
- قهوه حاوي پروتئيني است كه داراي اثري مشابه مورفين بوده و از خاصيت ضد درد و آرام بخشي برخوردار است. برخي از اين پروتئين ها مشابه پروتئين هاي انساني است. در آزمايش هاي صورت گرفته بر روي موش هاي آزمايشگاهي مشخص شد كه اثرات تسكين دهنده پروتئين هاي موسوم به opioid peptides از دوام بيشتري برخوردار بوده و با عوارض جانبي همراه نيست.
- پژوهشگران ايتاليايي با مطالعه بر روي يك هزار و ۴۰۰ بزرگسال اين كشور دريافتند كه عادت مصرف كم قهوه براي حفظ سلامت مغز مفيد است.
- داراي خاصيت انرژي بخشي و اشتياق آفريني است.
- داراي نقش كمكي در چربي سوزي.
- افزايش تحركات فيزيكي.
- ارزش غذايي بالا.
- ضد آلزايمر.
- ضد پاركينسون.
- خواص مراقبتي بر روي كبد.
- مقابله با برخي از سرطان ها.
- قابليت كاستن سكته قلبي و برخي ديگر از بيماري هاي قلب.
- افزايش طول عمر.
مضرات استفاده از قهوه:
هر ماده غذايي هم ممكن است براي بدن مفيد باشد و هم اينكه مي تواند مضراتي داشته باشد. قهوه هم از اين قاعده مستثنا نيست. برخي از مهم ترين مضرات قهوه عبارتند از:
- سينوزيت و عفونت مخاطي: قهوه به دليل داشتن كافئين بسيار ادرارآور است و مايعات بدن را دفع مي كند، از اين رو غلظت مخاطي سينوس ها را بالا برده و غدد ترشحي را مي بندد كه باعث التهاب و زمينه ساز رشد باكتري ها مي شود، بنابراين در تشديد بيماري سينوزيت بسيار مؤثر است.
- مصرف قهوه براي افرادي كه نارسايي كليه دارند، به دليل وجود درصد بالايي از پتاسيم، توصيه نمي شود و آن ها مي بايست، تحت نظر پزشك قهوه مصرف كنند.
- سنگ كليه: خوردن قهوه به صورت بسيار باعث دفع كلسيم از بدن و در نتيجه رسوب كردن آن در كليه ها و ايجاد سنگ كليه مي شود، بنابراين افراط در آن مي تواند براي كليه ها مضر و سنگ ساز باشد. گرچه مبتلايان به سنگ كليه بايد خوردن قهوه را به كمتر از دو فنجان در روز كاهش دهند.
- افزايش فشار خون: قهوه باعث افزايش فشار خون مي شود و افراد مبتلا به پرفشاري خون در برابر آن آسيب پذيرتر هستند.
- برهم زدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم مي زند و تا حد چشم گيري بر دستگاه عصبي مركزي تأثير مي گذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت پيش از خواب قهوه مصرف نشود.
- نفخ و سنگيني معده: خوردن قهوه بلافاصله پس از غذا به دليل نفخ آوري معده را سنگين مي كند و موجب رودل كردن مي شود.
رست كردن قهوه
قبل از اينكه به سراغ آموزش دم كردن قهوه برويم بايد در ابتدا با رست كردن قهوه اشنا شويم. به اين نكته بايد توجه كنيد كه دانه قهوه در ابتدا سبز است و اصلا نمي توان آن را دم كرد. در نتيجه بايد قهوه فرآوري شود يا به اصطلاح رست شود تا دانه هاي مخصوص قهوه به دست بيايند.
رست كردن قهوه : به فرآيند برشته كردن قهوه، رست (Roast) يا بو دادن قهوه گفته مي شود.
فرآيند رست كردن قهوه
قهوه سبز همان دانه هاي خام قهوه است كه شما براي تهيه يك فنجان قهوه به آن نياز داريد. دانه هاي قهوه سبز به دليل اسيديته بالا قابل حل در آب و يا عصاره گيري نيستند به همين دليل براي تهيه يك فنجان قهوه ابتدا دانه هاي سبز رنگ را برشته كرده، سپس از دانه هاي برشته شده ي قهوه، نوشيدني تهيه مي شود.
رست قهوه داراي مراحل مختلفي است كه طي اين مراحل دانه هاي سبز رنگ قهوه به قهوه ي كامل برشته شده و تيره رنگ تبديل مي شوند. البته تمامي افراد به دانه هاي قهوه كامل برشته علاقمند نيستند به همين دليل توليدكنندگان دانه هاي قهوه، در طي فرايند رست، قهوه ها را در درجه هاي مختلفي رست مي كنند (بو مي دهند) تا هر فرد بتواند بر اساس ذائقه و علاقه خود، يكي از انواع درجه رست را انتخاب كند.
انواع درجه رست قهوه عبارت است از:
دانه هاي قهوه از هنگامي كه لوبياي سبز رنگ هستند تا زماني كه به دانه هاي قهوه ي كاملا تيره و مايل به مشكي تبديل مي شوند از ۱۰ مرحله عبور مي كنند. اين مراحل عبارت است از:
۱. دانه ي سبز قهوه : در اولين مرحله و قبل از شروع فرآيند رست قهوه به رنگ سبز است.
۲. دانه ي زرد قهوه : دانه هاي قهوه پس از شروع به حرارت ديدن، زرد رنگ مي شوند و بويي علفي از آن ها خارج مي شود.
۳. خروج بخار : دانه هاي قهوه شروع به از دست دادن آب درون خود مي كنند و بخار از دانه هاي قهوه خارج مي شود. در اين مرحله قهوه شروع به از دست دادن وزن خود مي كند.
۴. اولين ترك (ترك اول) : قندهاي درون لوبياي قهوه به صورت كاراملي در مي آيند و قهوه صداي ترك خوردگي (مانند ذرت بو داده) مي دهد.
۵. رست روشن قهوه - رست سيتي (City) : بعد از ترك اول قهوه ها به رنگ قهوه اي روشن در مي آيند كه اولين سطح رست قابل قبول است. اگر قهوه سبك بخواهيم در اين مرحله مي توانيم رست و برشته كاري را به پايان برسانيم. دقت شود اگر بخواهيم رست را در اين مرحله به پايان برسانيم بايد تمام سطح دانه هاي قهوه يك رنگ شوند.
۶. رست متوسط قهوه - رست سيتي پلاس (City Plus) : اين سطح از رست يكي از محبوب ترين سطح هاي رست است. در اين سطح قند بيشتري به كارامل تبديل مي شود، دانه هاي قهوه شروع به افزايش اندازه و تورم مي كنند و فرايند خروج چربي و چرب شدن قهوه آغاز مي شود.
۷. رست متوسط تيره قهوه - رست فول سيتي (Full-City) : در اين مرحله سطح بيشتري از قند به كارامل تبديل مي شود و قهوه ها تا محدوده ترك دوم حرارت داده مي شوند.
۸. رست فول سيتي پلاس (Full City Plus) : در اين مرحله دانه هاي قهوه وارد مرحله ترك دوم مي شوند و فرايند ترك دوم شكل مي گيرد. در اين مرحله بيشترين طعم قهوه آشكار مي گردد.
۹. رست تيره قهوه - رست فرانسوي : در اين مرحله قهوه ها به آخرين سطح از رست كه قابل استفاده باشد و دانه هاي قهوه ساختار خود را حفظ كنند مي رسند. در مرحله رست تيره قندهاي باقي مانده قهوه مي سوزد.
۱۰. سوختگي دانه هاي قهوه : در اين مرحله دانه هاي قهوه ساختار خود را از دست مي دهند و قهوه قابليت استفاده خود را از دست مي دهد. در اين مرحله دانه هاي قهوه به صورت كامل مي سوزند.
چهار مرحله (دسته بندي) اصلي براي رست قهوه
به صورت كلي از ميان ۱۰ مرحله اي كه در بالا اشاره شد چهار مرحله (دسته بندي) اصلي براي رست قهوه مرسوم است و در بيشتر نقاط دنيا از آن استفاده مي كنند كه عبارت است از:
۱. رست قهوه روشن (LIGHT ROAST)
اين روش رست ميزان كافئين بيش تري را در دل خود جاي داده است و طعم آن ميوه اي است.
۲. رست قهوه متوسط (MEDIUM ROAST)
در رست متوسط قهوه رنگ دانه هاي قهوه، به رنگ قهوه اي ملايم تغيير پيدا مي كند، ميزان اسيديته و تلخي قهوه در حالت متعادل قرار مي گيرد. قهوه نه چرب مي شود مانند رست تيره قهوه و نه خشك است مانند رست روشن قهوه، بلكه روغن قهوه در حال جدا شدن از سيتوپلاسم است اما نه به ميزاني كه سطح دانه ي قهوه روغني شود. اين نوع رست قهوه در آمريكا بسيار مورد استفاده قرار مي گيرد به همين دليل به امريكن رست نيز شناخته مي شود.
اسامي اين رست قهوه عبارت است از:
- رست آمريكايي
- رست صبحانه (Breakfast)
- رست معمولي (Regular)
۳. رست قهوه متوسط- تيره (MEDIUM-DARK ROAST)
اين درجه از رست در كشور ژاپن بسيار محبوب است و دليل آن ده هاي پيش برمي گردد. زماني كه قهوه نخستين بار به كشور ژاپن وارد شد. در آن زمان به دليل كيفيت پايين قهوه هاي وارد شده به اين كشور برشته كاران مجبور بودند تا قهوه را در دماي بيشتري رست نمايند تا عطر و طعم بيشتري حاصل شود در نتيجه آن ها از رست متوسط-تيره استفاده مي كردند. در اين درجه از رست قهوه، ميزان تلخي از اسيديته قهوه بيشتر مي شود اما همچنان تعادل خوبي بين تلخي و ترشي قهوه برقرار است.
۴. رست قهوه تيره (DARK ROAST)
اولين ويژگي ظاهري اين نوع رست قهوه رنگ منحصر بفرد آن است. رنگ قهوه اي كاملا تيره و مايل به سياه! از ساير ويژگي هاي اين نوع رست مي توان به روغني بودن دانه هاي قهوه اشاره كرد. ميزان اسيديته در اين رست قهوه كم و ميزان تلخي زياد است. بيشترين كاربرد رست تيره براي قهوه اسپرسو و ساير نوشيدني هاي سنگين بر پايه ي اسپرسو مانند كاپوچينو، آمريكانو و لته است.
اسامي ديگر اين رست قهوه عبارت است از:
- رست فرانسوي قهوه
- رست ايتاليايي قهوه
- رست اسپانيايي قهوه
- رست كانتينِنتال قهوه (Continental)
- رست نيو اورلِئان قهوه (New Orleans)
- رست هاي (High)
انواع قهوه آسياب كردن قهوه
حال كه قهوه را به اصطلاح بو داده و رست كرديم بايد آن را براي دم كردن آماده كنيم. دانه هاي بزرگ قهوه براي دم كردن مناسب نيستند در نتيجه قهوه بايد آسياب شود. اينجا مهمترين بهش در فرآوري قهوه است چرا كه با استفاده از آسياب كردن شما مي توانيد انواع قهوه هاي مختلف را دم كنيد.
همانطور كه گفته شده براي دم كردن قهوه چندين روش وجود دارد كه ما آن ها را با نام هاي فرانسه، اسپرسو، ترك و موارد مشابه ديگر مي شناسيم. با اين حال براي تهيه قهوه به هر يك از روش هاي قهوه اسپرسو، قهوه فرانسه و قهوه ترك، نياز است كه قهوه با درجه خاص و مناسبي پودر و آسياب شود.
نكته خيلي مهم:
درجه آسياب قهوه يكي از موارد بسيار با اهميت در تهيه قهوه است و اگر اين مورد به درستي رعايت نشود نوشيدني با كيفيت نخواهد بود. علاوه بر اين، اگر قهوه با درجه ي مناسب آسياب نشود ممكن است ابزار تهيه قهوه آسيب ببيند.
اگر بخواهيم درجه ي آسياب قهوه براي تهيه قهوه را در 7 درجه (درجه ي 7 به معناي خيلي درشت و درجه ي يك به معناي خيلي خيلي ريز است) تقسيم بندي كنيم ترتيب آن ها به شرح زير خواهد بود.
- درجه 7 خيلي درشت
- درجه 1 خيلي ريز
1. درجه آسياب 7 مناسب براي تهيه قهوه با كلد برو
2. درجه آسياب 7 مناسب براي تهيه قهوه با قهوه ساز Percolator
3. درجه آسياب 6 مناسب براي تهيه قهوه با فرنچ پرس
4. درجه آسياب 5 مناسب براي تهيه قهوه با كمكس
5. درجه آسياب 4 مناسب براي تهيه قهوه با دستگاه قهوه ساز چكه اي
6. درجه آسياب 4 مناسب براي تهيه قهوه با سايفون
7. درجه آسياب 3 مناسب براي تهيه قهوه با موكاپات
8. درجه آسياب 2 مناسب براي تهيه قهوه با اسپرسو ساز برقي
9. درجه آسياب 1 مناسب براي تهيه قهوه ترك
آموزش دم كردن قهوه
حال كه به خوبي با انواع قهوه آشنا شديد به مهمترين و جذاب ترين بخش اين مقاله مي رسيم. آموزش دم كردن قهوه، در اين بخش به شما روش هاي مختلف دم كردن قهوه را آموزش مي دهيم. برخي از اين روش ها آنچنان ساده است كه شايد باور نكنيد. تا انتهاي اين بخش همراه ما باشيد.
آموزش دم كردن قهوه - قوه سياه يا بلك كافي
قهوه سياه ، قهوه دمي است كه از دانه آسياب شده قهوه به دست مي آيد. دانه هاي قهوه رُست شده در آب داغ قوطه ور مي شوند تا عطر و طعم آن ها به همراه كافئين، رنگ و مواد مغذي آن در آب آزاد شود. بلك كافي را به صورت گرم سرو مي كنند اما سرو آن در حالت سرد (Iced Coffee) نيز انجام مي شود.
براي تهيه اين قهوه تنها چيزي كه نياز داريد، دانه آسياب شده قهوه و آب است اما با استفاده از برخي ابزارهاي زير نيز بلك كافي تهيه مي شود.
middot فرنچ پرس: در فرنچ پرس، پودر قهوه به همراه آب جوش، داخل ليواني بلند ريخته مي شود و بعد از چند دقيقه كه دانه هاي آسياب شده در بالاي ليوان جمع شدند، به كمك پيستوني كه در بالاي ليوان قرار دارد، آن ها را به پايين منتقل مي كنيم و قهوه ما در اين حالت آماده است
middot قهوه فيلتري: در اين حالت، آب داغ از بالا بر روي پودر قهوه ريخته مي شود و اين آب با گذر از دانه هاي قهوه و سپس فيلتر كاغذي، به داخل قوري ريخته مي شود. بيشتر دستگاه هاي قهوه ساز نيز از مكانيسم Filter Coffee بهره مي گيرند.
middot قهوه فوري: قهوه فوري يا Instant Coffee به دانه هاي قهوه مي گويند كه مي توان بدون نياز به ابزار خاصي، آن ها را در آب حل كرد. البته بسياري از افرادي كه قهوه را نوشيدني اصلي خود مي دانند، علاقه اي به طعم قهوه فوري ندارند.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه فرانسه
تهيه قهوه به روش قهوه فرانسه كه به آن دم كردن قهوه هم گفته مي شود يكي از روش هاي ساده تهيه قهوه است. براي تهيه قهوه به اين روش شما به مقداري پودر قهوه (كه متناسب با ابزار مورد استفاده، آسياب شده است)، مقداري آب و يك فرنچ پرس يا دستگاه قهوه ساز چكه اي نياز داريد.
براي تهيه قهوه با فرنچ پرس ابتدا بايد پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بريزيد و آب جوش را به صورت دوراني به آن اضافه كنيد. سپس درب فرنچ پرس را ببنديد (اهرم بايد به صورت كامل بيرون كشيده شده باشد) و چند دقيقه صبر كنيد. پس از چند دقيقه اهرم فرنچ پرس را به آرامي به سمت پايين حركت دهيد و قهوه فرانسه خود را به داخل فنجان بريزيد و نوش جان كنيد. در صورت علاقه در انتها مي توانيد به فنجان قهوه خود شير و شكر اضافه كنيد.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو نوشيدني است كه با روشي ايتاليايي تهيه مي شود. در اين روش، مقداري آب نزديك به دماي جوش با فشاري بين ۱۳۰ تا ۱۵۰ psi از ميان پودر قهوه (آسياب ريز) عبور مي دهند. با اين تعريف، قهوه اسپرسو، نوشيدني غليظي است كه در اندازه هاي كم سرو مي شود و پايه بسياري از انواع قهوه است.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه لاته
در بين انواع نوشيدني قهوه بايد به قهوه Latte هم اشاره كنيم. قهوه لاته تركيبي از يك شات اسپرسو و مقداري فوم حاصل از كف شير است. البته گاهي اسانس هايي مانند اسانس وانيل هم به لاته اضافه مي كنند.
در واقع قهوه لاته كه با سه اسم قهوه لاته، كافه لاته يا لاته شناخته شده است. يك نوشيدني قهوه بر پايه شير است كه از دهه ۸۰ در آمريكا رواج پيداكرده است. لاته شبيه به كاپوچينو است اما حجم شير آن بيشتر و كف شير روي آن كمتر است. اين نوع قهوه در فنجان هاي سراميكي همراه با تزيينات خاص لاته آرت روي آن، سرو مي شود.
آموزش دم كردن قهوه - كاپوچينو
اگر قهوه لاته را با كف بيشتري تهيه كنيد و روي آن مقداري پودر كاكائو يا دارچين بريزيد، كاپوچينو خواهيد داشت. البته گاهي اوقات از خامه هم به جاي كف شير استفاده مي كنند.
نكته مهم: تفاوت اسپرسو، لاته و كاپوچينو به صورت زير است:
تفاوت لته و كاپوچينو در ميزان و مقدار شير گرم شده و فوم است
middot قهوه اسپرسو: يك شات اسپرسو
middot كاپوچينو: 1 شات اسپرسو + 1 شات شير گرم شده + 1 شات فوم شير
middot لته: 1 شات اسپرسو + 1.5 شات شير گرم شده + 0.5 شات فوم شير
آموزش دم كردن قهوه - قهوه آمريكانو
طعم قهوه آمريكانو مشابه با بلك كافي است با اين تفاوت كه در اين قهوه، يك شات اسپرسو را با استفاده از مقداري آب داغ، رقيق مي كنيم. اين نوع قهوه، در واقع نوعي اسپرسو رقيق شده با آب است كه دو برابر ميزان قهوه اسپرسو آب جوش به آن اضافه مي شود و از قهوه قطره اي كمي سنگين تر است. عطر و طعم اين نوع قهوه كمي دودي و ملايم است.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه دوپيو
به قهوه اسپرسو دابل شات يعني نوشيدني كه از ۲ شات اسپرسو تهيه شده باشد، دوپيو (Doppio) مي گويند كه براي تهيه آن از پرتافيلتر بزرگتري كمك مي گيرند.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه كورتادو
قهوه اي كه مي نوشيم، مخصوصا اگر اسپرسو باشد، خاصيت اسيدي (اسيديته) دارد. اگر براي كاهش اين خاصيت اسيدي، به نسبت هايي تقريبا برابر، قهوه و كف شير داشته باشيم، قهوه Cortado تهيه كرده ايم. منشأ طرز تهيه قهوه كورتادو بر پايه شير است كه از اسپانيا و كوبا سرچشمه مي گيرد؛ و شبيه به كاپوچينو است اما شير كمتري دارد. از اين رو اين روش جايگزيني قوي براي ساير نوشيدني هاي قهوه بر پايه شير است.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه رد آي Red Eye
اگر مي خواهيد خواب آلودگي صبح را از بين ببريد، اين نوع قهوه بهترين گزينه است. قهوه رد آي، تركيبي از يك فنجان قهوه داغ (مانند بلك كافي) به همراه يك شات اسپرسو است. البته توجه داشته باشيد كه اين نوع قهوه، قطعا تپش قلب شما را نيز افزايش مي دهد.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه موكا
اگر به شكلات علاقه داشته باشيد، حتما عاشق موكا هم خواهيد شد. در واقع موكا همان كاپوچينو است كه به جاي يك شات اسپرسو، از هات چاكلت (شكلات داغ آب شده) در آن استفاده مي شود و گزينه اي جذاب براي دوست داران طعم شكلاتي مي باشد.
آموزش دم كردن قهوه - Affogato
اسپرسو آفوگاتو بيشتر از نوشيدني قهوه، نوعي دسر است كه معمولاً در كاسه هاي كوچك شامل يك اسكوپ بستني وانيلي و يك شات اسپرسو سرو مي شود.
آموزش دم كردن قهوه - قهوه ترك
تا اينجا مي دانيم كه سه نوع پرطرفدار از قهوه چيست و چگونه تهيه مي شوند اما نبايد از قهوه ترك به عنوان يكي از جذاب ترين نوشيدني ها غافل شد. قهوه ترك از دانه هاي آسياب شده در داخل ظرف مخصوصي به نام جذوه (قهوه جوش ترك يا همان ايبريك) تهيه مي شود و روش هايي مختلفي براي دم كردن آن وجود دارد. البته اين نوع قهوه را نيز مي توان از نوع بلك كافي برشمرد كه طعم بسيار قوي دارد و به سبب نوع تهيه آن، بسيار دل نشين است. البته بايد توجه داشته باشيد كه معمولا با دستگاه هاي آسياب خانگي نمي توان دانه هاي قهوه را براي قهوه ترك آماده كرد چرا كه ريزترين نوع آسياب، آسياب قهوه ترك است.
قهوه ترك ممكن است همراه با شكر سرو شود. اين نوع قهوه فقط در تركيه استفاده نمي شود بلكه در اروپاي شرقي و خاورميانه نيز طرفداران بسياري دارد.
آموزش دم كردن قهوه همراه با يخ
در اين روش قهوه دم كشيده مستقيما روي يخ ريخته مي شود. اين نوع قهوه طعم خوبي دارد. مدل هاي مختلفي از اين نوع قهوه وجود دارد كه پر استفاده ترين آنها در كافه ها عبارتند از:
Ice Americano: براي تهيه قهوه آيس آمريكانو، دوشات اسپرسو در ليواني پر از يخ ريخته مي شود. اين روش در بسياري از كافه ها كاربرد دارد.
Ice latte: براي درست كردن آيس لاته، مانند كافه لاته، قهوه روي ليواني پر از يخ ريخته مي شود و كف شير روي آن ريخته مي شود.
Espresso Tonic: يكي از معروف ترين روش هاي سرو قهوه در اين سال ها اسپرسو تونيك است كه اين نوشيدني يك شات اسپرسو يا گاهي اوقات قهوه ساده و غليظ است كه روي آب تونيك (همان آب گازدار خودمان) ريخته مي شود. اسپرسو تونيك با يخ، يك تكه ليمو يا چند برگ رزماري سرو مي شود.
خريد انواع قهوه به صورت آنلاين
شما مي توانيد براي خريد انواع قهوه مرغوب از سوپر ماركت ها اقدام كنيد. با اين حال خريد از سوپر ماركت ها ممكن است زمان بر باشد. شما ميتوانيد به راحتي و با استفاده از اپليكيشن و سايت باموماركت به عنوان بهترين سوپر ماركت آنلاين اراك اقدام به خريد قهوه مد نظر خود نماييد. نكته قابل توجه اين است كه محصولات ارائه شده در بامو ماركت در بهترين كيفيت و بهترين قيمت بوده و شما ميتواند به راحتي از خانه خود اين مواد غذايي را سفارش داده و توسط پيك مخصوص درب منزل يا محل كار و يا حتي خوابگاه دانشجويي خود دريافت كنيد.
معرفي سوپر ماركت آنلاين اراك بامو مارك
بامو ماركت به عنوان بهترين سوپر ماركت آنلاين اراك شناخته مي شود. اين مجموعه به خوبي توانسته در شهر اراك خدمات خود را به صورت ديجيتالي ارائه دهد. همين امر هم باعث شده كه مشتريان و كاربران زيادي از اين فروشگاه خريد و استفاده نمايند. ارائه طرح هاي تشويقي براي جلب رضايت مشتريان يك ياز راه كارهاي اين مجموعه است. با اين حال اين مجموعه براي كسب و كار هاي اينتنرتي كه در اولراه هستند نيز راه كار هايي را به صورت مقالات ارائه داده است. شما مي توانيد به راحتي با مراجعه به بخش بلاك اين مجموعه راه كار هاي مختلف ارائه شده را مطالعه كنيد تا بتوانيد كسب و كار خود را در كوتاه ترين زمان ممكن و با بالاترين كيفيت راه اندازي كنيد.